Kitesurfing är en fantastisk sport där du med hjälp av en kite (drake) får kraft att surfa på vattnet.
Kiten styrs av en bom som är kopplad till kiten via linor. Med hjälp av bommen regleras kitens position i vindfönstret samt dess angreppsvinkel mot vinden. Surfaren är fastkopplad via en sele till bommen (men den kan kopplas ifrån).
Säkerhetssystem för att koppla ifrån kitens kraft är mycket välutvecklade.
På fötterna har man olika sorters brädor beroende på hur man vill köra.
Det finns också speciellt designade kites beroende på hur man vill köra.
Kitesurfing behöver man gå lektioner för att lära sig, för sin och andras säkerhet.
Efter att man lärt sig kitekontroll, köra på brädan och hålla höjden samt kryssa finns väldigt många inriktningar man kan kan specialisera sig på.
Det är bäst att den första kiteutrustningen man skaffar är utryckligen bra för freeride med ett brett vindregister. Två kites som precis överlappar varandra i vindregistret för vindar mellan ca 8-15m/s och en twintipbräda är en bra början och räcker mkt länge.
Många som kör väldigt mycket brukar ha ca 4 kites och flera brädor för att täcka alla vindar bättre med optimal kvalitet på åkningen samt utövar olika discipliner beroende på specifika förhållanden.
Kitesurfingutrustning är också otroligt tacksamt att ta med sig på resan i en kompakt väska för ändamålet, fantastiska destinationer över hela världen kan ta dig på äventyr utöver det vanliga. Kitesurfing har växt till en mycket stor sport i andra länder och även i Sverige ökar hela tiden antalet utövare.
Följande discipliner finns inom kitesurfing:
– Freeride (köra omkring och träna på platt, krabb sjö, mindre vågor, cruisa i skärgården, downwinders osv, göra lite mindre hopp, träna vändningar, transitions, svängar och börja med enklare tricks. Bara åka runt och ha skoj utan risktagande. Man kör med twintip brädor)
– Freestyle
(Alla tänkbara hopp och trick, över objekt, på objekt, urkrokat eller ikrokat, mkt plattvatten fokus då det gör att man har förutsägbara takeoffs och landningar. Man kör med Twintip brädor med mkt pop och responsiva kites med mkt kraft för höga och avancerade hopp. I stort sett samma utrustning som används i Big Air. Krävs mycket nedlagd tid på träning och väldigt teknisk åkning med mkt explosivitet och risk för hårda krascher)
– Big Air
(Allt handlar om hur högt och extremt hoppet är, megaloopar, S-loopar, dubbla megaloopar gärna med tricks som boardoffs och frontrolls/backrolls. Både plattvatten och vågor som hoppramper används. Den extremaste disciplinen där ofta världens bästa åkare möts i tävlingar såsom Redbull king of the air etc. Detta är endast för experter och tar lång tid att träna sig till, man kör ofta i starka vindar och med hopphöjder runt 15-30m över vattenytan är riskerna vid en krasch i nivå med många andra extremsporter. Man kör med twintipbrädor och speciellt utformade kites som ger maximal takeoff och boost)
– Strapless freestyle
(Åkning med surfbrädor utan bindning där vågor används som hoppramper och mkt komplicerade hopp utan att brädan sitter fast på fötterna. Utrustning som används är dedikerade kites som passar både de mest avancerade stora hoppen och samtidigt funkar väldigt bra för vågkite, dvs tål stryk i brytande vågor samt driftar stabilt och loopar snabbt när man surfar vågen för att minimera draget i selen. Kiten ska ha mkt ”power on tap” men ändå inte dra för hårt när man surfar vågen och uppföra sig stabilt och tom kunna backa lite. Mycket teknisk åkning)
– Wave/Vågkite
(Man surfar helt enkelt vågor med surfbrädor med eller utan bindning och låter kiten ha minimalt med kraft när man väl är på vågen. Fokus är att vågsurfa och att använda kiten för att komma ut och på vågorna om och om igen. Kites med speciella egenskaper för ändamålet gör vågkite lättare och roligare. De ska tåla stryk i brytande vågor samt drifta stabilt och loopa snabbt utan att ge för mkt punch när man surfar vågen för att minimera draget i selen. Gärna kunna backa utan problem. Kiten ska funka bra att köra urkrokat på vågen med. Man kör i regel med en mindre kite när man kör vågor med surfbräda än man annars skulle haft för en twintip.)
– Foil/Hydrofoil
(Vid körning med hydrofoil/foilbrädor används en bräda som har en mast/fena som går ner till ett bärplan som gör att brädan ”svävar i luften” när man kör. Otrolig höjdtagningsförmåga och minimalt med vattenmotstånd gör att dessa brädor är mer lättdrivna och inte behöver en lika stor kite vid givet vindtillstånd som andra brädor behöver. Om man ska köra foil så är speciellt designade kites att föredra och ju lättare kiten är desto bättre.)