Kitesurf i Norrtälje (och Stockholm)

Är du en av de många som sett kitesurfing på tv/nätet, utomlands eller på semestertrippen till Sveriges längre sandstränder?

– Och tänker att det där ser svincoolt ut, synd att man bor på ostkusten i stockholmsområdet utan vidsträckta sandstränder?
– Inga problem säger vi! Norrtälje och Stockholm har faktiskt riktigt bra möjligheter för kitesurfing!

Med rätt kunskaper, utrustning och kännedom om var man kan köra finns otroliga möjligheter att köra här!
Med torrdräkt och underställ så förändras din syn helt på vattenaktivitet på våra breddgrader. Vi kör in i december och sätter igång igen i mars. Känslan att köra i torrdräkt påminner väldigt mycket om att åka snowboard eller skidor i fjällen, men på vattnet istället!

Det finns mängder av bra kiteställen både söder och norr om Stockholm.

Surfspirit guidar dig till de bästa ställena med speciell expertis om spotar norr om Stockholm, perfekta för dig som bor i Roslagen, Åkersberga, norra storstockholm eller Uppsala.

Vi har kitespotar för alla vindriktningar och smaker. Tack vare vår placering i Norrtälje har vi två typer av kust, öppet Ålands hav längs hela Väddö och skärgårdsspotarna runt kapellskär mm. Därutöver kan man enkelt ta färjan över till Åland från Grisslehamn eller Kapellskär, köra på deras spotar och äta god mat på färjan.

Man kan dela upp våra kitespotar för Norrtäljeområdet i 4 kategorier:

  • Vågor – Väddökusten ger vågor som ibland kan komma upp i 4 metersklassen, vi kan alla ställen som har rev med långa brytande vågor för vågkite. Många 2 m vågdagar per år och väldigt få kiteare eller vindsurfare. NV-SO
  • Plattvatten – Kite i skärgården öppnar upp det plattvattenparadiset som du annars bara upplever i laguner i andra länder, kräver båt för att komma till de bästa spotarna, men finns ett flertal 100 m plattvatten spotar man når från land. SV för ”landspotar” och alla riktningar för plattvatten i norra stockholms skärgård. Vi vet var dom finns.
  • Nybörjarspotar – långgrunda ställen med ren vind och bra riggytor är inte så många i området men vi har ett antal perfekta ställen för kurser och för dig som ska fortsätta träna på egen hand efter kursen. SSO-SV.
  • Insjösurf – Ett stenkast från Surfspirits headquarter ligger sjön Erken som är upplands tredje största sjö med sina 23 kvadratkilometer yta och ligger 11 m över havet. Området är relativt blåsigt för att vara en insjö tack vare sin geografiska placering 2 mil från ålands hav samt flacka områden i anslutning, vilket gett upphov till 2 st 150 m vindkraftsverk i närområdet som skvallrar om att vinddagarna är många. Blir även en lokal sjöbriseffekt då sjön är stor, djup och kall. Vi jobbar för att fixa bättre riggytor vid sjön så att det blir lättare för nybörjare att köra där! En mycket bra spot då det blåser väst som annars är krångligt på ostkusten! VSV-NV. Om man vill slippa byig vind är det ändå känsligare på en insjö, så kör helst vid klart väder.

Norrtäljeområdet är fantastiskt för dig som vill satsa på kite. Efter att du kommit förbi nybörjarstadiet så öppnas världen och du kommer även se på roslagskusten med andra ögon.

  1. Ta en kurs här hemma, få grunden och nätverket med dina framtida hemmaspotar och oss åkare som kör i roslagen
  2. Träna. träna och återigen träna. Antingen här eller dra iväg på en minisemester till öland, gotland, varberg eller skåne där väldigt många långgrunda stränder med gott om plats finns. Utlandstripp till stränder med tydliga passadvindar med utrustningen rekommenderas också varmt!
  3. Du är en oberoende kitesurfare som kan köra varsomhelst i världen och i allra högsta grad hemma i stockholmsområdets största lekpark för actionsportare!

Bered dig på en livsstil där den optimala setupen är kiteutrustning + torrdräkt, en bil, en båt (för att nå skärgårdens spotar) och en kiteväska där du får ner hela din kiteutrustning på utlandssemestern!
Vips så har du den optimala action sysselsättningen som går att köra tills du är i pensionsåldern och enkelt kan kombineras med familjesemestern både med bil, båt och utlandet.